Czym opłatek i dlaczego się nim łamiemy

Chyba każdy z nas doskonale zna smak białego, cienkiego chlebka, którym dzielimy się w czasie wigilijnej kolacji. Takie opłatki od dawna stały się właśnie symbolem życzeń, nie tylko w kraju, w którym żyjemy, ale też i wielu sąsiednich. Chleb ma w religii chrześcijańskiej duże znaczenie, oznacza bowiem przebaczenie, pojednanie i chęć wspólnego bycia.

Dawniej opłatki na święta były wypiekane wyłącznie przy klasztorach i kościołach, dzisiaj oplatki realizowana jest przez wyspecjalizowane firmy. Największe natężenie tej produkcji przypada na czas od września do grudnia, bowiem to właśnie na Wigilię w każdym domu oplatki się pojawiają.

Robi się je jedynie z dwóch składników, czyli wody i mąki. Po dokładnym ich wymieszaniu powstałą masę wytłacza się na cienkie płaty, a później wypala w gorącym piecu i przycina na nieduże kawałki. Niejednokrotnie przy prasowaniu stosuje się matryce, które wytłaczają świeckie i religijne motywy.


+Tekst Sponsorowany+